Patrick-pistolesi-bartender-mixologist-cocktails

10 vprašanj s Patrickom Pistolesijem za svetovni dan natakarja


"Biti natakar zame pomeni slediti svojemu instinktu ... nikoli ne veš, kako se bo noč razvila - to pomeni, da se moraš prepustiti toku."


Svetovni dan barmanov praznujemo vsako leto 24. februarja in nam vsem daje priložnost, da dvignemo kozarec za talent, strast in voh mojstrov za šankom. Kakšen boljši način za praznovanje kot druženje ob koktajlu z našim lastnim glavnim barmanom in mojstrom miksologa za NIO Cocktails, Patrickom Pistolesijem?


Sedeti s Patrickom Pistolesijem se zdi podobno, kot bi sedel z rock zvezdo – a spet je Patrick seveda rock zvezda v svetu barmanov. Že pri 25 letih je veljal za enega najboljših barmanov v Rimu, prepotoval je svet od New Yorka do Tokia in prinesel najboljše, kar se je naučil, nazaj v Italijo ter sprožil koktajl revolucijo na svojem pragu. Njegov pièce de résistance, Drink Kong, je sanje 23 let v nastajanju in je bil hvaljen kot dih svežega zraka v Italiji zaradi svoje ustvarjalnosti; celo World's 50 Best Bars je lani podelilo svoj pečat in Drink Kong razglasilo za 45. najboljši bar na svetu.



Patricku smo imeli priložnost zastaviti nekaj perečih vprašanj, od njegove izdelave in navdiha za NIO do njegove izbire koktajla, če bi obtičal na puščavskem otoku – vse seveda s Old Fashioned v roki.




1.Najprej Patrick, zelo pomembno vprašanje: zakaj natakar?

No, kot vse se je začelo kot nesreča ali skoraj šala. Pravzaprav sem lagal v svojem življenjepisu, ker sem imel rad bare in sem hotel biti natakar. Poletja sem preživljal na Irskem z materino družino in klasična predrzna starejša sestrična me je prvič peljala v pub - tega se še danes spomnim. Nekega sobotnega večera smo vstopili in bila sem popolnoma očarana. Pogledal sem natakarja in videl dirigenta orkestra. Vedel je, da vsi naročijo pijačo, ne da bi ga bilo treba vprašati, poskrbel je, da nihče ni predolgo čakal, ter z enim gibom vzel denar in postregel pinte. Od tega trenutka sem vedel, kaj želim biti.


2. Imaš srečo, da si veliko potoval po svetu...kje vse si delal kot natakar?


Ko si mlad, si očitno želiš imeti te neverjetne izkušnje v tujini, zato sem prvih 10 let svoje kariere preživel v raziskovanju in iskanju samega sebe – in glavni poudarek je bil na učenju. Ko sem odšel na potovanje z nahrbtnikom, je bilo to v analogni dobi in barmani nismo bili povezani na enak način kot smo zdaj: nismo imeli YouTuba ali družbenih medijev, zato se je bilo res težko učiti drug od drugega. V Italiji razen vinskih barov sploh nismo imeli "barske kulture". Torej, ko sem vsrkal toliko, kolikor sem lahko, iz drugih barov v Rimu, sem odšel, potoval po Evropi in končal v New Yorku. To je bila neverjetna izkušnja. Kultura koktajlov tam zunaj je bila nekaj neverjetnega; biti za menjalnikom v baru in streči tem bankirjem z Wall Streeta je bilo res kot iz filmov! Po tem, v svojih 30-ih, sem začel potovati na drugačen način - poslovno, zastopati različne blagovne znamke, obiskovati absolutno najboljše bare na svetu, a češnja na vrhu je bila zame Japonska. Japonska me je res navdihnila, njen obisk je močno vplival na mojo kariero in na mojo "osebnost" barmana. To je ena mojih glavnih ljubezni.






3. Povej nam več o  Drink Kongu! 


Drink Kong se je rodil pred približno 3 leti in tukaj je vse narejeno po meri; to je zato, ker je vse to vrhunec mojih trenutnih izkušenj in mojih sanj! Imenujemo ga "instinct" bar. Želimo, da ljudje pridejo sem in se ravnajo po svojih instinktih, svojem razpoloženju, in to počnemo prek našega jedilnika. Ljudem damo zelo malo informacij o pijačah, a veliko vizualnih elementov in veliko barv, da jih navdihnemo in pustimo, da prikličejo nekaj skritega v njih, njihovo podzavest. Sliši se resno, a je zabavno – kot bar tudi spodobi biti! Tega ne želim reči, toda Drink Kong je v Italiji spremenil igro. Potem ko je scena koktajlov eksplodirala pred morda 10 leti, se je kot rezultat pojavilo veliko govornih lokalov. Drink Kong torej v resnici ni bil nekaj, kar smo še kdaj videli tukaj – pravi koktajl bar, geslo ni potrebno!



4. Kaj je inspiriralo Drink Kong?


Celoten navdih za Drink Kong temelji na mojih izkušnjah po svetu. Kot sem rekel, imam 43 let, torej sem otrok iz 80-ih - in mislim, da sem odraščal ob najlepših filmih na svetu. Imamo Bladerunnerja, Ghostbustersa, Back to the Future: vse neverjetne filme, zaradi katerih smo sanjali! Pravzaprav je Drink Kong, ko skočite noter, v pravem slogu 80-ih - neonske luči, kabine za video igre iz 80-ih, celo kopalnice so navdihnjene s Tronom. Kar mi je še posebej všeč pri Blade Runnerju in kar me je resnično navdihnilo, je multikulturni element – način, kako so začeli film v Los Angelesu, ko so govorili japonsko – bilo je tako raznoliko. To mi je bilo všeč in želel sem ga vliti v Drink Kong. Zato vedno pravimo "Bodi Kong": bodi del prihodnosti, bodi del nečesa.




5. Kaj je bil največji izziv pri NIO?

NIO Cocktails je najzahtevnejši projekt, kar sem se jih lotil v življenju. Ljudje so rekli, da tega ni mogoče narediti, da v baru ne moreš dobiti enake kakovosti koktajla kot doma, in res mislim, da to spreminjamo. Veliko ljudi je bilo skeptičnih, saj veliko tega, kar imamo radi pri pijačah, ni samo okus, ampak tudi ritual. Pri projektu sodelujem od prvega dne. Ena od stvari, na katero sem najbolj ponosen, in to je bil resnično navdihujoč izziv, je posnemanje istih okusov. Ustvarjanje neverjetnih uravnoteženih okusov z limono in limeto, zagotavljanje, da je še vedno sveža in še vedno ekološka – vse to pa dostavljeno ljudem na dom. Moje sporočilo kot Patricka, kot lastnika Drink Konga in kot ambasadorja duha blagovnim znamkam po vsem svetu, je, da je uresničitev teh velikih okusov izjemno trdo delo, vendar je tako navdihujoče in ob tem se počutim tako strastno. Tako da sem izjemno ponosen na to.


6. V NIO imamo 16 koktajlov polne jakosti - kakšen je vaš idealen 6-Box?

Neverjetna stvar pri NIO je obseg; 16 se zdi malo, a je veliko! Začel bi s Milano Torinom, koktajlom z nizko vsebnostjo alkohola in začetnim aperitivom, nato z nečim svežim, kot je Tommyjeva Margarita (ki je najljubša moja žena!) ali nečim super glamuroznim, kot je Cosmopolitan. To so zagotovo moji prvi 3. Potem moramo dodati malo viskija - vedno je dobro imeti malo viskija v življenju, navsezadnje sem napol Irec! Obstajajo 3 pijače, brez katerih preprosto ne gre: prvi 2 sta super klasični, tretja pa je moja kreacija za NIO in upam, da bo nova klasika. Torej govorim o Manhattnu, super zaokroženem in uravnoteženem; Old Fashioned, neverjetna kreacija - zame meditacija, bourbon ji daje odlično hrbtenico; in zadnja je moja kreacija in preobrat v Whisky Sour: rjavo zlato. Je svež, vendar ga nota kave v njem naredi res nenavadnega.






7. Kaj ti pomenijo koktajli? 

Biti natakar pomeni biti radoveden! Verjamem, da bi morali piti iz katerega koli razloga, vedno obstaja možnost, da nekaj popijete. Pijače so evokativne, nekoliko podobne parfumu. Lahko se sprehajate po ulici in vonjate parfum, ki vas spominja na vaš prvi poljub pred 30 leti in vas popelje v preteklost. V bistvu to poskušamo storiti s pijačami. Pripovedovanje zgodbe je vse. Nič drugega kot tvoj nos, da te vrne nazaj v čas. Govorimo o žganih pijačah, saj veste, to je drug način, da govorimo o duši.


Quick fire round!

8. Najljubši koktajl?

Old Fashioned; it’s so good it’s almost meditational.

9.Katera je knjiga, ki jo trenutno bereš in kaj poslušaš med branjem? 

The Metamorphosis of Kafka. In pesem? Did My Best,  The Voidz

10. In končno, kakšen bi bil vaš koktajl s puščavskega otoka? 

 NIO Old Fashioned! Sem rekel, da je to abosolutno najljubši!