Če razmišljate o ustvarjanju lastnega bara doma, boste morali investirati v prave kozarce za koktajle, da boste resnično izboljšali izkušnjo pitja.


Od kozarcev highball in lowball do kozarcev za coupe in martini, vsaka vrsta kozarca za koktajl igra pomembno vlogo pri poudarjanju kompleksnosti okusov, arom in barv pijač. Sestavili smo ta priročen vodnik, ki vam bo pomagal ugotoviti, kateri kozarec je pravi za vsak koktajl!

1. Highball Cocktail Glass

Kozarci Highball so visoki in ozki in se uporabljajo za postrežbo "visokih" koktajlov, kot so gin in tonik, mojito in ledeni čaj Long Island. Običajno se ti kozarci uporabljajo, ko velik delež koktajla vsebuje brezalkoholni mešalnik in se prelije čez led. Profesionalni natakarji radi uporabljajo to vrsto kozarca, saj jim omogoča, da pijačo vgradijo neposredno v sam kozarec. Pogosto ga zamenjajo s koktajlom Collins, ki je videti zelo podoben, vendar je nekoliko višji in tanjši in se uporablja predvsem za koktajl Tom Collins ali Joan Collins.

2. Lowball Cocktail Glass



Lowball kozarci za koktajl so (prepričani smo, da uganete) preprosto krajše različice kozarcev highball. Ti kozarci, ki jih včasih imenujemo tudi staromodni kozarci, so kratki in široki ter se uporabljajo za pijače, kot so klasični Old Fashioned, Negroni in Vodka Sour. S svojimi trdnimi podstavki so kozarci Lowball idealni za pijače z zmešanimi sestavinami, ki pomagajo sprostiti okuse in jih povezati z alkoholom. So tudi popoln kozarec za uporabo, če nameravate popiti nekaj čistega.

3. Martini Cocktail Glass



Kozarec za martini koktajl je eden izmed najbolj priljubljenih kozarcev za pripravo najrazličnejših koktajlov. Z dolgimi peclji za zmanjšanje kakršnega koli prenosa toplote z rok na kozarec in kupolasto obliko za izboljšanje


aroma, se ti kozarci uporabljajo predvsem za Cosmopolitane, Martinije, Manhattan in Gimlets. Ker so stranice teh kozarcev strmo nagnjene, preprečujejo ločevanje sestavin in omogočajo, da tudi okraski na zobotrebcih ostanejo pokonci.

4. Margarita Cocktail Glass

Medtem ko je postalo običajno, da margarito postrežemo v drugih kozarcih, na primer v kozarcu za martini, lowball ali celo v pollitrskem kozarcu, se nič ne more primerjati s postrežbo v tradicionalnem kozarcu za margarito. Obstaja nekaj različnih različic kozarca za margarito, vendar ima najpogostejša skledo z vodnjaki, ki je ozka na peclju in širša na robu. Rob kozarca je prav tako pogosto okrašen s soljo, da izboljša okus standardnega koktajla Margarita ali Tommy's Margarita. Te vrste kozarcev je redko najti v povprečnem domu, vendar bodo vašemu domačemu baru zagotovo dodali pridih razreda. Poleg tega jih lahko uporabite za postrežbo hrane, kot je koktajl s kozicami.

5. Champagne Flutes

Klasična šampanjska piščal je visoka in ravna z dolgim telesom in prav tako dolgim pecljem. Ti kozarci, ki jih najdemo v številnih domovih in barih, dajejo pridih razreda in prefinjenosti. Ta vrsta kozarca je idealna za šampanjec, prosecco in koktajle, kot so Bellini, Mimosa in French 75, saj dizajn ohranja karbonizacijo koktajla in omogoča, da mehurčki potujejo dlje, zaradi česar je pijača zelo privlačna.

6. Coupe Cocktail Glass

Kozarec za koktajl coupe je postal priljubljen med večino barmanov in poznavalcev koktajlov zaradi preprostega, a elegantnega dizajna krožnička. Ta zasnova, za razliko od kozarca za martini, omogoča preprosto mešanje in točenje koktajlov, saj je manjša verjetnost, da se bo polil čez rob. Poleg tega dolg pecelj pomeni, da se toplota ne prenaša z rok na koktajl. Coupe kozarci so primerni za večino koktajlov, kot so Daiquiri, Boulevardier in Gin Sour.


Oglejte si 10 najbolj priljubljenih klasičnih koktajlov, ki so prestali preizkus časa in so med najbolj naročenimi koktajli v barih po vsem svetu.


Italijanski aperitiv pa je odličen način za sprostitev po napornem dnevu. Odkrijte te 4 tradicionalne italijanske aperitivne koktajle, ki vsebujejo vermut.