Preprost, a prijeten, Old Fashioned je eden najbolj priljubljenih klasičnih koktajlov, ki je danes osvojil srca navdušencev nad koktajli tako kot pred 200 leti.

Zgodovina staromodnega je zakrit v skrivnosti, saj nihče v resnici ne ve, kje je bil prvič izumljen. Mnogi trdijo lastništvo, morda najvidnejši od Jamesa E Pepperja, ki je vztrajal, da je pijačo ustvaril med delom v zasebnem družabnem klubu v Kentuckyju, preden je recept pripeljal v lokal v New Yorku. Čeprav gre za trdno zgodbo, resnica ni, da nihče ne more trditi o staromodnem, saj je sledila osnovni formuli za vse stare koktajle, in sicer duha, sladkor, vode in grenčice.

Z leti je bilo veliko različic staromodnih. Ko je originalna pijača sledila osnovni formuli, je barmanom in poznavalcem koktajlov omogočila ustvarjalnost, kar je dodajalo dodatne sestavine in sodobne zasuke, da bi jim bilo bolj všeč. Od uporabe sode in sirupa do spodbujanja bolj sadnih zapisov, če imate doživetje v umetnosti miksologije in se počutite pogumne, je to popoln koktajl, s katerim lahko eksperimentirate.

Kolikor imamo radi edinstveno ustvarjanje tukaj na Nio, verjamemo tudi, da preprosto ne morete premagati klasike. Če se želite naučiti, kako narediti tradicionalni staromodni koktajl, sledite spodnji recepti.

Staromodni recept za koktajle

Staromoden koktajl, ki ga vlijejo v kozarec

Kot pijača s tako močnimi, kompleksnimi okusi pogosto preseneti ljudi, da se naučijo, kako preprost je staromoden. Kljub temu je izziv najti popolno ravnovesje sestavin, da ne bi premagali viskija, ampak da bi ga izboljšali.

Sestavine:

  • 60ml burbon
  • 3 črtice Angostura grenčice
  • ½ čajne žličke tekočega sladkorja
  • 1 čajna žlička voda (to je za izboljšanje okusa z rahlo razredčitvijo alkohola)

Za okras: 

  • pomarančni olupek

Oprema:

  • Steklo z nizko žogo
  • Mešalnik

Metoda:

  1. V kozarec dodajte tekoči sladkor, grenčice in vodo in mešamo, dokler se ne združi.
  2. Kozarec napolnite z ledom in nalijte v viski.
  3. Dobro premešajte.
  4. Omarančno lupinico izrazite čez pijačo in jo spustite v kozarec.

 

Old Fashioned nasveti in triki

Želite svoj Old Fashion koktajl odpeljati na naslednjo raven? Tu so naši zgornji nasveti in triki:

Nio koktajli glava in profesionalni miksolog Patrick Pistolesi, ki izdeluje koktajl

Kateri kozarec je najboljši za staromodni koktajl?

The različne vrste koktajlnih kozarcev Uporabljate pomembno vlogo pri uvajanju zapletenosti okusov, aroma in barv koktajlov. Očala z nizkimi kroglicami so najbolje uporabiti za staromodno in tako na denar, ki ga pogosto imenujejo staromodni kozarec. Zahvaljujoč njihovim trdnim bazam in debelim obodom je ta slog stekla priljubljen za uporabo s pijačami, ki imajo močne sestavine, ki pomagajo sprostiti okuse in arome.

 

Ledena kroglica je najboljša za staromodni koktajl

Podobno v konceptu kot različnimi vrstami koktajlnih kozarcev, obstajajo tudi v koktajlih različne vrste ledu To bo pomagalo izboljšati vašo pijačo. Medtem ko bodo standardne ledene kocke dobro delovale s praktično vsako pijačo, če želite iti dodatno miljo, je najbolje uporabiti ledeno kroglico v staromodnem. To je zato, ker pijačo ohranjajo hladno in se topijo počasi, kar pomeni, da led ne bo preveč nadoknadil okusa viskija.

Za več teksture uporabite kocko sladkorja

Uporaba sladkornega sirupa je modernejši način za izdelavo staromodnega, saj je veliko bolj priročen. Če pa želite dodati dodatno težo in teksturo ter izdelati svoj koktajl, kot so to storili v 19. stoletju, je to pot. S pomočjo ½ čajne žličke granuliranega sladkorja ali 1 sladkorna kocka ga preprosto vmešajte z grenčici in vodo, dokler se popolnoma ne raztopi.

Eksperimentiranje z okusom

Če želite stvari popestriti, je uvedba oranžnih grenčic odlična izbira za dodajanje več okusa, ne da bi bil preveč premočan. Nekateri viskiji lahko obvladajo bolj nenavadne okuse, kot so čokolada, rabarbara ali breskev, kar vam daje veliko dela, ko gre za ustvarjanje vašega popolnega staromodnega.

Poskusite našo vrhunsko kakovost, Old Fashioned koktajl ki se združuje bulleit burbon wHiskey s kančkom aromatičnih in oranžnih grenčic in sladkorja za popolnoma uravnoteženo pijačo.

Nagrajeni staromodni koktajl po koktajlih Nio, ki ga vlivajo v tumbler z ledom

V našem lahko najdete tudi različice našega staromodnega koktajla Teeling Whiskey Cocktail Box in naše Singleton plus dve škatli za koktajle

 Nio koktajli Singleton Old Fashioned Tarkboil Premixed koktajl

Brskajte našo drugo Koktajli na osnovi viskija v naši zbirki in Zgradite škatlo za koktajl polno svojih najljubših.