Kombinacije koktajlov in hrane, ki sodijo skupaj

Uradno je: nekateri koktajli in kombiniranje hrane so preprosto mišljeni. Z uporabo podatkov iskanja, trendov družbenih medijev in nekaj strokovnega znanja Patricka Pistolesija, našega mojstra miksologa, vam bomo pokazali, kako se te popolne kombinacije ujemajo in zakaj morajo biti na vašem naslednjem meniju za večerjo.

cocktail food pairings

Identificirali in razvrstili smo najbolj priljubljene koktajle z vsega sveta, pri čemer smo analizirali podatke iskanja Google, hashtage TikTok in Instagram. Nato smo izbrali optimalno posodo za hrano, da poudarimo okuse vašega koktajla.
 
Krona najbolj priljubljenega koktajla je lahkotno kul Moscow Mule, kar ni presenetljivo, saj je vsestranski koktajl na osnovi vodke popoln za vsako priložnost. Osvežilna pijača, postrežena z mešalnikom za ingverjevo pivo in okrasom z limeto, je priljubljena pri vseh.
Bučni kari s kozicami je okusna jed, ki jo lahko uživate poleg moskovske mule, saj gredo grelni okusi buče z roko v roki z ingverjevim pivom v koktajlu. - Patrick
Piña Colada je drugi najbolj iskan koktajl in je popolna pijača za popolno razvajanje. Bogat in kremast koktajl s tropskimi okusi ananasa, kokosa in ruma je vrhunska poslastica za vaše brbončice.
  
Patrick nam pove: "Piña Colada je vedno glavna zvezda predstave, zato je pomembno, da pri pitju takšnega koktajla izberete jed, ki nima kontrastnih okusov. Priporočam tajski kokosov riž, ki subtilno dopolni kokos v vašem koktajlu".



Čudovito slana pijača Bloody Mary si je zagotovila svoje mesto na tretjem mestu kot eden najbolj priljubljenih koktajlov. Koktajl je znan po tem, da je zdravilo za tista "slabša za obrabo" jutra, zaradi česar je idealna izbira pijače, ki spremlja vaš zajtrk.

Patrick pravi: "Katsu curry je odličen obrok, ki ga lahko uživate na kraju samem z Bloody Mary, saj različne začimbe lepo spremljajo druga drugo."


Koktajl na osnovi kave, Espresso Martini, nosi naslov četrte najbolj zaželene izbire pijač. Ljubitelji kave bodo oboževali ta koktajl s piko na i, ki je odlična pijača po službi, ki vam bo po napornem dnevu dala dodatno moč.
Sladica Tiramisu je vrhunski dodatek, ki ga lahko uživate ob Espresso Martiniju, saj podvoji vaš odmerek kave in je odličen način, da svoj obrok zaključite na okusen način." - Patrick

food and cocktail pairing

Ne glede na to, ali obedujete zunaj ali gostite večerjo doma, ni nobenega zanikanja, da je vedno na voljo popoln koktajl, ki bo dopolnil vašo izbrano jed. Zato smo identificirali najbolj priljubljene jedi z vsega sveta glede na oglede družbenih omrežij na TikTok, Instagram in Google iskanja ter jim ponudili popolne pijače.
 
Naš mojster mešanice, Patrick Pistoleisi, je izbral nekaj okusnih koktajlov, ki bodo poudarili okuse teh priljubljenih jedi in jih naredili za harmonično spremljavo.

 
Od pice v neapeljskem slogu do globoke jedi v čikaškem slogu, pica je bila najbolj priljubljena hrana v poročilu s polnimi ocenami (30,0 od 30,0). Toda kateri koktajl je popoln par za uživanje, medtem ko si privoščite slastno rezino?

Patrick potrjuje: "Koktajl Cuba Libre, bolj mimogrede znan kot rum in kokakola z limeto, je odlična osvežilna izbira za pico. Priporočamo, da izberete pico z mesom, kot je piščanec BBQ, ali vegetarijancem, pica z dimljenimi jajčevci, polnjena s sirom na žaru, ki dopolnjuje razvajajoče okuse v temnem rumu."


Suši sledi tik za njim kot druga najbolj priljubljena hrana po naših podatkih, z rezultatom 29,1 od 30,0. Toda kateri napitek najbolje dopolnjuje suši?

Ne glede na to, ali poskusite sašimi ali se ne morete nasititi zvitkov Maki, Patrick pravi: "Sake Martini je najboljši koktajl, ki dopolni vaš obrok. Kislost riža in visoka vsebnost maščob v ribah se odlično ujemata z kompleksne rastline, ki jih najdemo v sakeju."
 
Takosi, mehiška jed, ki je zdaj priljubljena po vsem svetu, so postali tretja najbolj priljubljena jed z oceno 28,4 od 30,0. Katero pijačo torej postrezite s takosi?
Če iščete svež koktajl, ki bi spremljal vaše začinjene tacose, potem je  Tommy’s Margarita odličen način za osvežitev vaše palete. Limeta in jalapeno v vaših takosih se bosta lepo ujemala s tem sodobnim pridihom klasične margarite, ki pomarančni liker nadomesti z agavinim nektarjem, da poudari okus tekile. « – Patrick
Jastog se je znašel na četrtem mestu lestvice priljubljenosti hrane z oceno 25,5 od 30,0. Kateri koktajl je vreden, da ga postrežemo poleg te jedi?

Patrick priporoča: "Ko si privoščite razkošje uživanja jastoga ali jedi na osnovi jastoga, kot so tortelini z jastogom ali ribje pogače z jastogom, morate poskrbeti, da imate pravo pijačo, ki jo spremlja, in ni boljše izbire kot Paloma. Sladka lahek okus jastoga pa je popolnoma uravnotežen s hrustljavim in kiselkastim okusom koktajla."

Cocktail Strenths

Patrick Pistolesi analizira žgane pijače in okuse različnih okusnih koktajlov, ki poudarjajo najbolj prevladujoč alkohol, uporabljen v sladkih, kislih, sadnih, kremastih in grenkih koktajlih. Priporoča tudi nekaj svojih priljubljenih za vzorčenje v vsaki kategoriji.


Sladki koktajli

Vodka je bila najpogosteje uporabljena žgana pijača v sladkih koktajlih, ki smo jih analizirali, zaradi svojega nevtralnega in gladkega okusa. Patrick priporoča, da si, če iščete sladek koktajl za večerjo, omislite priljubljeni Pornstar Martini, francoski Martini z navdihom iz 80. let ali moskovski mule.
 
Gin je postal drugo najpogosteje uporabljeno žganje pri pripravi sladkih koktajlov zaradi svojih rahlih botaničnih not. Če so gostje na vaši koktajl zabavi sladkosnedi, potem bosta klasični French 75 ali hrustljavi Gin Fizz všeč množicam.
 
Beli rum je bil tudi ponavljajoče se žganje, ki se je uporabljalo v sladkih koktajlih zaradi vsestranskega okusa in not vanilije ali tanina. Koktajli, kot sta Cuba Libre ali Mojito, so odlična izbira za vse ljubitelje ruma, ki uživajo v slajšem napitku.
Krepke zdrave jedi, kot sta jagnječja enolončnica ali Albondigas (španska jed z mesnimi kroglicami), se čudovito ujemajo z osvežilnimi koktajli, kot sta Mojito ali Cuba Libre. « – Patrick

Kisli koktajli

Tekila je ena izmed najbolj prevladujočih žganih pijač v koktajlih s kislim okusom, s svojim zemeljskim okusom, ki dopolnjuje kisle okuse mešalnikov ali okraskov, kot je limeta. Margarita ali Paloma sta odlična izbira za pridih Mehike na koktajl, če želite uživati v popolni kombinaciji tekile in limete.
Za dopolnitev vaših koktajlov na osnovi tekile se še posebej dobro prilegajo morske jedi ali solate, ki vsebujejo sveža zelišča, citruse ali začimbe, medtem ko lahko eksotično sadje, kot je sveža lubenica, prav tako uravnoteži okuse.« - Patrick
Zdi se tudi, da je viski ključna žgana pijača, ki se uporablja kot osnova za različne kisle koktajle, kar je posledica naravnega sladkega okusa žgane pijače, ki odlično uravnovesi močne in kisle sestavine mešalnikov. Koktajla Whisky Sour in Sazerac sta idealna izbira za poznavalce viskija, ki želijo uživati v kislem koktajlu.
 
Brandy, žgana pijača, ki jo običajno povezujemo s prebavili po večerji, se je pojavila tudi kot ena glavnih žganih pijač, ki se uporablja v kislih koktajlih. Če iščete koktajle na osnovi žganja z robom, je Patrick Pistoleisi izbral Pisco Sour in Sidecar kot tiste, ki jih morate poskusiti.
Citrus-forward koktajli se vedno najbolje podajo k jedem iz morskih sadežev, lahko pa so tudi odlični za kos močnejšim jedem ali mastnejšemu mesu. « – Patrick

Sadni koktajli

Zdi se, da je beli rum eno najbolj priljubljenih žganih pijač, ki se uporabljajo v sadnih koktajlih, kar ni presenetljivo, saj ima žganje svoje živahne podtone. Ne glede na to, ali gostite koktajl zabavo s temo tiki ali pa se samo želite prepustiti okusu raja, bi morala biti Mai Tai in Rum Punch vaša priljubljena koktajla.

Če iščete jed, ki bi spremljala vaš Mai Tai, potem se začinjena azijska kuhinja čudovito združi s sadnimi notami koktajlov "- Patrick
Poleg glavnega žganja v sladkih koktajlih se je vodka izkazala tudi kot prevladujoča žgana pijača v sadnih koktajlih. Njegov subtilen okus je idealen za prepuščanje sadnim okusom mešalnika, kot je sadni sok, kot je to mogoče izkusiti s Sex On The Beach ali Woo Woo.
 

Kremni koktajli 

Viski je bil tudi priljubljena žgana pijača v kremastih koktajlih, pri čemer je veliko ljudi že uživalo že pripravljeno priljubljeno pijačo Baileys. Če pa želite razširiti svoja obzorja in poskusiti več koktajlov, ki jih navdihuje viski in smetana, potem ni boljšega mesta za začetek kot z irsko kavo.


Patrick nam pove, da "irska kava gre z roko v roki s sladico ali piškoti za okusen zaključek obroka."


Poleg tega, da je beli rum prevladujoča žgana pijača v sladkih in sadnih koktajlih, je tudi priljubljena izbira za bolj kremaste koktajle. Če vam kremasti koktajl na osnovi ruma zveni kot pijača, potem bo Piña Colada kmalu postala vaša priljubljena alkoholna pijača.


Patrick pravi, da "jerk piščanec ali začinjena karibska hrana izjemno dopolnjujeta okuse ananasa in kokosa v vaši Piña Coladi."


Bitter Cocktails

Ni presenetljivo, da je Campari, znan po tem, da je grenak, glavno žganje, ki se uporablja pri ustvarjanju različnih koktajlov ostrega okusa. Vašega dolgo pričakovanega iskanja hrustljavega in osvežujočega koktajla je konec, saj je Americano prav to.
 
Gin s svojimi toni citrusov in začimb je tudi priljubljena žgana pijača, ki se uporablja kot osnova grenkih koktajlov. Obstaja veliko svežih in hrustljavih koktajlov, ki jih lahko poskusite, vendar Patrick Pistoleisi priporoča, da začnete z brezčasnim Tomom Collinsom ali tridelnim koktajlom Negroni.
Grenki koktajli in koktajli na osnovi camparija so vrhunski aperitiv, zato se čudovito podajo k predjedi, polnjeni s parma šunko, salamo, olivami, sirom, kruhom in olji." - Patrick

Grenki koktajli  

Ugotovljeno je bilo, da je viski najpogostejša žgana pijača, ki se uporablja v močnejših koktajlih, kar ni presenetljivo zaradi njegovega visokega odstotka in močnega okusa - toda kje začeti pri izbiri koktajla z viskijem? Ni boljšega mesta za začetek kot klasičen Old Fashioned, prefinjen Manhattan ali Hot Toddy za bolj zimske večere.

Patrick potrjuje, da "močnejše koktajle običajno postrežemo na koncu vašega obroka in bi jih morali uživati z dodatkom sladice, čokolade ali celo priloge z oreščki."

Gin je drugo najpogosteje uporabljeno žganje za pripravo močnejših koktajlov, običajno zato, ker je njegov aromatičen naravni okus po citrusih in začimbah popoln za uporabo v kratkih koktajlih, ki vsebujejo minimalno količino mešalnika. Nekateri krajši napitki na osnovi gina, ki jih lahko poskusite, vključujejo Dirty Martini, Dry Martini in Gimlet.

Začinjena hrana se najbolje ujema z gini, ki imajo note brina in koriandra, medtem ko se sredozemskim jedem bolj prilegajo gini, ki vsebujejo rožmarin ali imajo izrazit okus po zeliščih. « – Patrick


Najboljši čas dneva za uživanje v vaši najljubši pijači



Time of Day for cocktails

Za vsako priložnost je na voljo koktajl, pa naj gre za malico s prijatelji ali večerni napitek, s katerim se lahko sprostite po dolgem dnevu. Toda kdaj je najboljši čas za uživanje v vašem najljubšem koktajlu?
 

Brunch 

Srečate se s prijatelji na brunchu in koktajlu, a se sprašujete, katero pijačo izbrati? Koktajl Mimosa s šampanjcem in pomarančnim sokom je najbolj priljubljena izbira za malico, ki ji sledita pikantna Bloody Mary in Tequila Sunrise z okusom po citrusih.



Zgodaj popoldne

Sangria je najbolj priljubljena pijača za praznovanje zgodnjega popoldanskega kosila, saj njene lahke sadne note in globoki drzni okusi rdečega vina dopolnjujejo vrsto različnih jedi.
Kremasta Piña Colada na osnovi ruma se je prav tako izkazala za priljubljeno, saj je zamrznjena pijača popolna osvežilna pijača za vroče poletne dni.



Sredi popoldneva

Ugotovljeno je bilo, da je sredino popoldneva najboljši čas za srkanje sladkega jagodnega daiquirija, ki ga lahko uživate naravnost brez ledu ali celo zamrznjenega. Za tiste, ki imate več okusa za koktajle na osnovi gina, je sredino popoldneva prav tako kot nalašč za uživanje v osvežilnem Brambleu, postreženem z veliko zdrobljenega ledu.


Popoldne

A minty Mojito took the lead as the best tipple to sit back and sip in the afternoon, with its sweet, citrusy and herbal notes being the perfect combination of flavours. The Italian aperitif Aperol Spritz and the popular Mexican drink Paloma are also ever-growing in popularity and are go-to choices for many people sampling an afternoon cocktail. 
 

Pozno popoldne

Koktajla, ki ju ni treba predstavljati, Margarita in Cosmopolitan , sta ultimativni poznopopoldanski pijači, ki ju je najbolje postreči z okrasom iz limete. Americano, ki združuje Campari in sladki vermut, je prav tako postal priljubljena pijača do poznega popoldneva.



Zgodaj zvečer

Če iščete popoln zgodnji večerni koktajl za začetek koktajl večera ali večerje, je oster moskovski mule dober začetek. Prav tako nikoli ne zgrešite z martinijem, ne glede na to, ali gre za Pornstar Martini z okusom pasijonke ali Espresso Martini z okusom kave, ki vas bo še dodatno navdušil, preden pridejo gosti.



Zvečer

Večer je najboljši čas za uživanje v močnejši izbiri koktajlov, kot sta koktajla na osnovi viskija Manhattan ali Old Fashioned. Druge močne pijače, kot je Long Island Iced Tea, so prav tako odlična izbira, vendar se prepričajte, da vam je všeč široka paleta žganih pijač, vključno z vodko, tekilo, lahkim rumom, triple secom in ginom.


Pozno zvečer

Če boste s pitjem koktajla nadaljevali v poznih večernih urah, je nekaj ključnih koktajlov, ki jih morate poskusiti! Tiki koktajl Zombie je zmes različnih rumov in sadnih sokov, ki je zaželena izbira, če ste navdušenec nad rumom. Negroni je še ena priljubljena večerna pijača, ki vam bo prinesla okus Italije ali zaključili noč z Modro laguno, ki je sladkega in osvežujočega okusa.