Mai Tai Cocktail Guide: History, Ingredients &  Variants

Vodnik za koktajle Mai Tai: Zgodovina, sestavine in različice

Kot koktajli kralja Tiki je Mai Tai resnično okusna pijača, napolnjena z močnimi, bogatimi okusi ruma in sladkostjo sadja. Kratek za 'mai tai-roe-aé ", kar pomeni" zunaj tega sveta ", ni čudno, zakaj je ostala tako priljubljena leta, saj obljublja, da bo prinesel delček raja, ne glede na to, kje ste na svetu.

Mai Tai koktajl

 

V preteklih letih je bilo na stotine različic Mai Tai do te mere, da boste danes v vsaki vrstici, ki jo naročite, verjetno našli drugačno različico. Nekateri bi šli tako daleč, da bi rekli, da je prvotni koktajl izgubil zaradi modernizacije. Toda številni koktajl-enhusiasts začnejo vračati klasične okuse in v tem priročniku bomo raziskali zanimivo zgodovino Mai Tai in njene prvotne sestavine in nekatere najbolj priljubljene različice, ki jih je treba poskusiti.

Zgodovina Mai Tai

Ko gre za izvor Mai Tai, obstajata dve zgodbi, ki trdita, da ustvarjata priljubljeni koktajl. Najbolj priljubljena teorija je zgodba o Victorju J. Bergeronu ali trgovcu Vic, kot je bil bolj znan. Leta 1934 je Bergeron, ki je prišel iz zelo živilske družine, odprl svojo prvo restavracijo v Oaklandu v San Franciscu, kjer je postregel s okusno polinezijsko hrano in ikonične koktajle ruma. Bil je znan kot eden prvih, ki je začel Tiki Era, kjer so se Američani zaljubili v kulturo tropov kot način, da bi se na trenutke izognili depresijski dobi.

Približno deset let pozneje, leta 1944, je Victor ustvaril novo pijačo za nekaj prijateljev, ki so obiskali Tahiti. Želel je izdelati nekaj, kar bi lahko pokazalo močan okus 17-letne steklenice ruma in dodal kanček apna, orgeata, oranžnega curaçaoja in preprostega sirupa, preden ga je stresel z ledom. En prijatelj je tako užival, da so vzkliknili "Mai Tai-Roe-aé!" In tako je Victor poimenoval nov izum Mai Tai in ga dodal v svoj jedilnik.

Očitno je bil koktajl tako priljubljen in po veliko povpraševanju, da je v preostalih 40. in 50. letih uspelo izčrpati svetovne zaloge ruma!

Seveda obstaja nekaj spora glede tega, ali je zgodba Victorja Bergerona resnična. Donn Beach ali 'Don The Beachcomber', je bil še en pionir v tiki kulturi in trdi, da je Victorjev recept navdihnil njegov lastni udar, ki ga je izumil leta 1933. Po Donnu je bil Victor v svoji restavraciji in ljubil profil okusa toliko udarca, da ga je predelal za svoj Mai Tai. Vendar Victor močno zavrača to trditev in v svoji knjigi dejal Vodnik barmenke trgovca Vica, "Vsak, ki pravi, da nisem ustvaril te pijače, je umazan smrad."

Kako narediti mai tai

Čeprav se morda zdi preprosto, je Mai Tai lahko zelo težaven, da dobite prav, saj vključuje več sestavin, ki jih je treba odlično izmeriti, da dobimo pravo ravnovesje. Sestavine, ki jih potrebujete za izdelavo klasične pijače, so naslednje:

  • 15 ml oranžni curacao
  • 7 ml sirup iz rocka
  • 7 ml orgeat sirup
  • 60ml rum
  • 1 apno

Nalijte rum, oranžni curacao, sirup iz kamnitega sladkarija in orgeat sirup v stresalnik, poln ledu, in močno stresemo, da sestavine mešamo in ohladimo. Nato prerežite apno na polovico in v kozarcu z nizkim kroglicam stisnite sok po ledu, preden nalijete preostalo mešanico.

Naše Koktajl Mai Tai pripravljen za pitje Združuje bogate note iz Ron Colon Rum z Zesty, svežimi okusi iz apna in cointreau ter toplih, zemeljskih začimb iz orgeat likerja, ki vzame vse delo in vam pusti polno telesno, sadno pijačo, da uživate nad ledom s prijatelji v the udobje vašega doma.

Premiksirani koktajl Mai Tai

Različne različice koktajla Mai Tai

Kot smo že omenili, je na stotine mai Tai različic, saj se zdi, da je enostavno pijačo eksperimentirati in raziskati različne okuse. Medtem ko imamo radi originalni recept, je tu nekaj naših najljubših različic, ki jih lahko poskusite:

Mango Mai Tai

Če želite nekaj malo slajšega in še bolj tropskega, bo dodajanje majhne količine svežega pireja manga prvotnemu sestavine dodalo svež zasuk.

Sončni zahod Mai Tai

Želite, da bo vaš koktajl bolj vreden Instagram? Če dodam kanček Grenadine, bo naredil trik! Če ga vlijete počasi in previdno, boste lahko pijačo dali čudovit barvni gradient.

Grenka mai tai

Če imate raje, da so vaše pijače rahlo začinjene, zamenjajte rum s Campari za čudovito grenko pijačo, ki bi bila fantastična Izbira koktajla Aperitivo.

 

Želite izvedeti več koktajlov ruma? Preberite naš vodnik o Zgodovina in različice klasičnega daiquiri

Oglejte si tudi vse čudovito osvežujoče, Prefiksirani koktajli na osnovi ruma Na voljo imamo.