Svetovno prvenstvo 2022 je skoraj tu! Nekaj, česar novembra nismo ravno navajeni govoriti, a vsak razlog za uživanje koktajlov doma s prijatelji in zabavo z mesecem nogometa je vedno dobrodošel. In s tako številnimi državami, ki tekmujejo, zakaj se ne bi odpravili na potovanje okoli sveta iz udobja svoje dnevne sobe? Ne glede na to, ali strežete koktajle svetovnega prvenstva za zabavo doma ali se sproščate in spremljate tekmo po službi, se prepustite uživanju z nekaterimi slavnimi koktajli z vsega sveta.

Popeljali vas bomo skozi znane klasike, pa tudi nekaj novih priljubljenih, v katere se boste zaljubili. Začnite torej tekmo, zberite družbo in dovolite nam, da vas popeljemo na ogled najboljših mednarodnih receptov za koktajle.

1. Caipirinha – Brazilija
Caipirinha je nacionalni koktajl Brazilije. Njegova ključna sestavina je cachaça; žganje, destilirano iz fermentiranega soka sladkornega trsa; lahko ga uživate samostojno, na skalah ali kot nadomestek za rum v številnih koktajlih, vključno z — Cuba Libre, Mojito in Daiquiri. Zgodovine o izvoru Caipirinhe se razlikujejo, toda nesporno je njen sladek okus, ki ga poganja limeta.

Sestavine:

50 ml cachaçe
2 žlički rjavega sladkorja
Polovica limete narezana na 4 rezine

2. Mojito – Kuba
Mojito je preprosta mešanica ruma, mete, limete, sladkorja in gazirane pijače. Meta in limeta mu dajeta hladen, osvežujoč okus, soda pa ga osvetli z gazirano hrustljavostjo. Eden najbolj znanih koktajlov po vsem svetu je zelo priljubljen zaradi svoje prilagodljivosti. Dodajte sadje, da ustvarite različne različice, kot so jagode, mango ali pasijonka.

Sestavine:

15 ml belega ruma
30 ml svežega limetinega soka
2 žlički sladkorja
6 listov mete
Soda voda


3. Poncha - Portugalska
Tradicionalni punč z otoka Madeira, najpreprostejši Poncha, je narejen samo iz žganja iz sladkornega trsa (madeiranskega ruma), sladkorja in limoninega soka. Ta koktajl se pogosto imenuje ribiška Poncha – poimenovan po pomorščakih v Câmara de Lobos, kjer je bila pijača ustvarjena. Vsestranska pijača, ki z uporabo sadja, kot sta mandarina in pasijonka, pomaga omiliti moč žganja - vendar ni nič manj opojna, zato pijte odgovorno, če jo uživate kot del svetovnega prvenstva v pitju.

Sestavine:

10 ml Aguardente de Cana (žganje iz sladkornega trsa)
srček
Limonin sok
2 žlički sladkorja
pomarančni sok

4. Black Russian - Belgija

Black Russian, ustvarjen v poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja v Bruslju, združuje vodko in kahlúo, kavni liker iz ruma, sladkorja in kave arabice. Ta drzen koktajl s kavo in vodko nosi svoje skrivnostno ime kot sklicevanje na sestavine - Kahlúa je črna, vodko pa običajno povezujejo z Rusijo.

Sestavine:

60 ml vodke
30 ml Kahlúa

5. Sangria - Španija
Sangria je postala priljubljena pijača za zabave po vsem svetu in je odlična za pripravo velikih količin za postrežbo na srečanju. Običajno ustvarjena iz rdečega vina, sadnih sokov, gazirane vode, sadja in žganja, pri izdelavi lastne Sangrije uporabite kakovostno vino in jo poskusite pustiti, da se čez noč ohladi. Tako se sadni okusi prelijejo v pijačo.

Sestavine:

2 pomaranči, narezani
2 hruški, narezani
2 limoni, 1 narezana, 1 iztisnjen sok
200 ml rdečih jagod, sesekljanih
3 žličke sladkorja v prahu
1 žlička cimeta
Led
100 ml španskega žganja
750 ml steklenica svetlo rdeče vino
300 ml gazirane vode

6. Margarita - Mehika
Še en koktajl z več poročili o izvoru, med številnimi razlagami za ime in izvor Margarite je dejstvo, da je "margarita" beseda za "marjetico" v španščini. Koktajli z marjeticami so vključevali žganje, liker in nekatere vrste citrusov. Zato je Margaritina uporaba tekile, pomarančnega likerja in limetinega soka zelo podobna. Vsi se lahko strinjamo z izjemno priljubljenostjo Margarite od njene ustanovitve in statusom enega od prepoznavnih koktajlov z vsega sveta.

Sestavine:

30 ml Cointreau
30 ml limetinega soka
60 ml tekile
Želite še hitreje uživati v tej pikantni klasiki? Poskusite našo pripravljeno Margarito zdaj. Ali pa poskusite pridih citrusov z našo Tommyjevo Margarito.


7. Ginza Mary - Japonska
Ustvarjen kot japonska različica klasičnega koktajla Bloody Mary, se domneva, da je bil ta koktajl poimenovan po Ginzi, trendovskem predelu nočnega življenja v Tokiu. Mešanje vodke s sakejem, alkoholno pijačo iz fermentiranega riža, Ginza Mary je odličen način za preizkušanje novih okusov znanih pijač.

Sestavine:

30 ml vodke
30 ml sakeja
60 ml paradižnikovega soka
15 ml limoninega soka
3 črtice omake tabasco
2 črti sojine omake
1 ščepec črnega popra
Poskusite še en pridih Bloody Mary z našim pripravljenim koktajlom Ghost of Mary Tudor.

8. Manhattan - ZDA
Manhattan, ki naj bi bil izumljen v New Yorku v klubu Manhattan sredi 1870-ih let, je klasičen koktajl, ki ga izberejo ljubitelji viskija. Ta čudovita mešanica rženega ali bourbonskega viskija, sladkega vermuta in grenčice je bila oboževana že stotine let zaradi svoje subtilne grenkobe in zeliščnih podtonov.

Sestavine:

60 ml rženega viskija
30 ml sladkega vermuta
2 pomišljaja grenčice Angostura
Okras: pečena češnja (ali limonin zvitek, če želite)
Iščete več ameriških klasik? Preizkusite naš Mai Tai.

9. Bramble - Anglija
Relativno sodoben v primerjavi z nekaterimi koktajli na našem seznamu, ta gin koktajl je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ustvaril legendarni natakar Fred’s Cluba Dick Bradsell – ki je prav tako zaslužen za ustvarjanje Espresso Martinija. Bramble, imenovan po Dickovih spominih na nabiranje robid, je poln pikantnih, sadnih in prefinjenih okusov.

Sestavine:

60 ml gina
30 ml limoninega soka, sveže iztisnjenega
2 žlički preprostega sirupa
15 ml creme de mure
Okras: pol koleščka limone
Okras: sveže robide,
Na žalost se Italija letos ni uvrstila na svetovno prvenstvo ... toda kaj je koktajl potovanje po svetu, ne da bi obiskali domovino neštetih klasičnih pijač, vključno z Milano-Torino?


10. Negroni - Italija
Negroni naj bi bil izumljen v Firencah in je znan kot kralj italijanskih koktajlov Campari. Ta koktajl živahne rdeče barve je osvežujoče grenak in bo tudi v zimski noči pričaral okus poletja.

Sestavine:

30 ml Campari
30 ml sladkega rdečega vermuta
30 ml gina
Pomarančna lupina kot okras
Okusite ta italijanski užitek še hitreje z našim pripravljenim koktajlom Negroni.

Za še več ljubiteljev koktajlov lahko sestavite svojo lastno izbirno škatlo. Ali se eden od vaših najljubših receptov za koktajle z vsega sveta ni znašel na tem seznamu? Preverite, ali se je uvrstil med 10 najboljših koktajlov na svetu.