Old Fashioned Cocktail History & Ingredients Guide

Old Fashioned vodnik po zgodovini in sestavinah koktajla

Old Fashioned koktajl je tisti, ki je prestal preizkus časa, s svojim klasičnim temnim in slastnim okusom pa postaja priljubljen desetletje za desetletjem.

Old Fashioned whiskey cocktails

Čeprav je bilo v zadnjih 200 letih veliko različic klasičnega viskijevega koktajla, je originalni recept še vedno znan kot eden najbolj priljubljenih koktajlov in je najbolj prodajan koktajl v številnih barih po vsem svetu. Medtem ko je izvor tega koktajla nekoliko skrivnosten, smo tukaj, da razkrijemo čim več tega za tiste, ki jih zanima, od kod prihaja. Poleg tega se naučite vse o tem, kako ga lahko pripravite sami doma in katere sestavine je najbolje uporabiti, vse v tem vrhunskem vodniku!

Zgodovina Old Fashioned koktajla

Old Fashioned je bil prvič ustvarjen v 19. stoletju, torej sega v najzgodnejše dni koktajlov. Čeprav je bil takrat znan preprosto kot Whisky Cocktail, pijača, ki je sledila osnovni formuli za koktajle, ki je vključevala žganje, sladkor, vodo in grenčice. Ker ga je bilo hitro in enostavno pripraviti z nekaj standardnimi lahko dostopnimi sestavinami, so ga prvotno uživali zjutraj kot zdravilo proti mačku.

V sedemdesetih letih 19. stoletja so barmani veliko bolj eksperimentirali s pijačami, ker so jim bili dostopni novi likerji. To je pripeljalo do tega, da se je preprost koktajl Whisky vedno znova preoblikoval z uporabo absinta, curacaa in maraskina za izboljšanje okusov. Sčasoma je prišel do točke, ko je bil Whisky Cocktail popolnoma drugačna pijača vsakič, ko ga je nekdo naročil. To je bilo razumljivo frustrirajoče za običajne obiskovalce barov, zato so začeli zahtevati, da je pijača narejena na "staromoden" način.

Old Fashioned cocktail

Sčasoma je pijača padla iz mode, vendar je ponovno pridobila svojo priljubljenost leta 1880, ko je natakar James E Pepper trdil, da je izumil sodobno različico koktajla. Čeprav je veliko ljudi poskušalo trditi, da gre za njihovo stvaritev, je Pepperjeva zgodba najbolj opazna. Rečeno je, da je pijačo ustvaril med delom v zasebnem družabnem klubu v Louisvillu v Kentuckyju, preden je recept prinesel v hotelski bar Waldorf-Astoria v New Yorku. Kljub temu, da je najbolj priljubljena teorija, resnica je, da nihče ne more uradno trditi, da je izumil pijačo, ko se je začela življenje v njeni najosnovnejši obliki, zato lastništvo nikoli ne bo resnično ugotovljeno.

Kaj spada v Old Fashioned koktajl?

Čeprav Old Fashioned ne potrebuje veliko sestavin, je lahko težko doseči ravnovesje. Ta koktajl združuje viski, sladkorni sirup in grenčico Angostura, prelito z ledom v kozarcu za koktajl z nizko kroglico. Če želite okrepiti okus, lahko dodate pomarančni pridih ali rezino limone ali celo nekaj češenj Maraschino.

Tukaj pri NIO imamo 3 vnaprej pripravljene koktajle Old Fashioned, pripravljene za pitje, vključno z našo osnovno pijačo, ki združuje Bulleit Bourbon s tekočim sladkorjem Toschi in kančkom aromatične in pomarančne grenčice za popolnoma uravnotežen koktajl z gladkim srkanjem. Naš Old Fashioned with Singleton je eleganten, a oster, s pridihom suhega, a bogat z začimbami in okusi po oreščkih, pravi škotski profil. In naš Teeling Old Fashioned sedi na sredini, a je vse prej kot povprečen, lepo zaokrožen, ne presladek ne preoster, bogat z začimbami in sadjem...pravo darilo za brbončice!

Old Fashioned whiskey cocktails


Kakšna je razlika med Manhattan & Old Fashioned koktajlom?

Ker koktajl Old Fashioned in manhattanski koktajl vsebujeta podobne sestavine, jih lahko ljudje zlahka zamenjajo, kar se pogosto tudi zgodi. Čeprav sta obe odlični pijači, je pomembno poznati razliko med njima, še posebej, če naročite Manhattan in pričakujete grenko-sladek okus Old Fashioned in obratno. Kjer Old Fashioned vsebuje viski, sladkor in grenčico Angostura, Manhattan sladkor nadomesti s sladkim vermutom, kar ustvari popolnoma nov kompleksen grenak koktajl.


Manhattan je tudi drugače postrežen. Namesto da bi sestavine mešali v kozarcu z nizko kroglico, Manhattan zmešajo z ledom in napolnijo v klasični kozarec za kupe. Oglejte si naš vodnik po koktajlih Manhattan, če želite izvedeti več o njegovi zgodovini in načinu izdelave.


Raziščete lahko tudi naše druge vrhunske koktajle z viskijem, ki so na voljo v naši zbirki koktajlov z viskijem. Za popolno darilo za ljubitelje viskija imamo tudi škatlo za koktajle viskija, napolnjeno s 6 okusnimi koktajli