Koktajl Manhattan je sinonim za prefinjenost. S toplino viskija in sladkostjo vermuta je Manhattan popoln aperitiv za vznemirjenje vaših brbončic. Je eden najbolj prepoznavnih koktajlov, ki se znajde na skoraj vsakem koktajl meniju.

Preprosto, elegantno in okusno, ko srkate Manhattan, se počutite, kot da bi se vrnili v preteklost. Tudi ko samo sedite na kavču, se lahko ob dobro izdelanem Manhattnu počutite, kot da poslušate jazz v baru na Manhattnu.

Premixed manhattan cocktail by NIO Cocktails being poured into a glass with ice

Naučiti se pripraviti popoln Manhattan je presenetljivo enostavno in je veščina, ki jo bodo vaši gostje na večerji in ljubljene zelo cenili. Vsi imajo radi Manhattan zaradi njegove globine viskija in citrusnega pridiha. Tukaj je opisano, kako pripraviti popoln koktajl Manhattan z nekaj koristnimi nasveti in okusnimi različicami.


Recept za klasičen koktajl Manhattan

Se sprašujete, kako narediti Manhattan? imaš srečo. Je preprost in hiter koktajl za pripravo ob vsaki priložnosti. Manhattan, ki izvira iz poznih 19. stoletja, je eleganten, razkošen in polnega okusa. Pookus se počuti kot topel objem - toplina, ki je bila prvotno ustvarjena kot oda priljubljeni škotski folk ikoni Robu Royu Manhattnu. Čeprav se o njem zdaj ne ve veliko in se o njem ne govori veliko, je bil takrat stalnica newyorškega nočnega življenja, kjer je veliko časa preživel v Waldorf Astorii, kjer naj bi bil zasnovan prvi Manhattan. Njegova različica, znana kot The Rob Roy, primerno uporablja škotski viski.


Kljub temu obstaja veliko razprav o izvoru Manhattna. Po nekaterih trditvah je bila klasična pijača ustvarjena v klubu Manhattan v New Yorku za Lady Randolph Churchill. Legenda pravi, da je mati Winstona Churchilla leta 1870 priredila sprejem v New Yorku, kjer naj bi bil zahtevan Manhattan. Ta različica včasih velja za originalni Manhattan, narejen iz rženega viskija.

Sčasoma je Manhattan doživel različne preobrazbe. To je vključevalo tudi čas prohibicije, ko so namesto rženega viskija uporabljali kanadski klubski viski, saj je bil lažje dostopen. Medtem ko je izvor nejasen in so bile razlike ogromne, vemo, da je Manhattan priljubljen že zelo dolgo.

Oglejte si naš vodnik po koktajlih Manhattan za več informacij o njegovem izvoru in zgodovini.

Sestavine klasičnega koktajla Manhattan:

 • 60 ml burbona ali rženega
 • 30 ml sladkega vermuta
 • 2 pomišljaja grenčice Angostura
 • 1 žlica pomarančne grenčice

Za okras:

 • Kvadratna ledena kocka
 • Pečena češnja
 

Oprema:

 • Standardni lowball kozarec za koktajle ali kozarec za coupe
 • Žlica za mešanje
 •  

metoda:

 • Dodajte vse sestavine v kozarec za mešanje, napolnjen z ledom.
 • Mešajte z mešalno žlico, dokler se koktajl ne ohladi.
 • Precedite v nizek kroglični kozarec, napolnjen z velikimi kockami ledu ali eno veliko kocko ledu.
 • Okrasite z žgano češnjo.
 

Nasveti za recepte

Postrezite v pravem kozarcu
Manhattan lahko postrežete precejen v kozarcu za coupe ali na skalah v kozarcu lowball. Najpomembnejša stvar, ki jo morate upoštevati, je, da Manhattna nikoli ne stresete. Za ta koktajl prezrite frazo Jamesa Bonda 'pretresemo, ne mešamo' - Manhattan vsekakor rad mešamo, ne stresamo.


 

Uporabite kroglo ali kvadratno kocko ledu

  Manhattan je narejen tako, da ga postrežete na skalah, in če želite v celoti ceniti koktajl, je priporočljivo uporabiti veliko kroglo ali kvadratno kocko ledu. To ne le ohranja pijačo hladno, ampak se topi veliko počasneje kot manjše ledene kocke. S počasnim taljenjem ledu zagotovite, da bo Manhattan ohranil svoj močan okus in okusen požirek za požirkom.

 cocktail and glass with square ice cube inside

Sestavine premešamo z žlico

Namesto da za mešanje sestavin v Manhattnu uporabite klasični shaker za koktajle, morate pijačo mešati z žlico. Stresanje ali mešanje vašega koktajla bo razredčilo pijačo in zmanjšalo okus Manhattna, medtem ko boste z žlico sestavine nežno premešali.

Albert Schmid v svoji knjigi "The Manhattan Cocktail" navaja, da "pri stresanju kombinacije sestavin nastane pijača, ki je motna in se peni po vrhu. Mešanje ohrani prozorno pijačo in potrošniku omogoči tako vizualni kot gastronomski užitek.”


Na vrh potresemo češnjo


Češnje Luxardo so najbolj priljubljene za dodajanje vašim najljubšim koktajlom. Svetli in lepi, njihov okus in tekstura sta popolna za Manhattan. Ko nalijete svojo pijačo v izbrani kozarec, lahko na vrh dodate češnjo za zadnji pridih.

 

Uporabite viski, ki ga res obožujete

Neverjeten viski bo naredil ali pokvaril ta koktajl. Manhattan je bil zasnovan tako, da povzdigne in poudari lepoto viskija, zato poskrbite, da boste uporabili kakovostno žgano pijačo, da bo ta pijača posebna.

Prebrskajte celotno zbirko koktajlov z viskijem in si oglejte celotno ponudbo NIO omejene izdaje in vrhunskih koktajlov z viskijem, pripravljenih za pitje.


Variacije koktajlov Manhattan

NIO Manhattan

Kot poklon enemu najbolj priljubljenih klasičnih koktajlov na svetu smo ustvarili že pripravljen koktajl Manhattan, ki ga lahko preprosto natočite v kozarec. Preprosto ne morete premagati toplih, bogatih okusov te kombinacije viskija in vermuta. S pridihom prefinjenosti in razreda, ki ga obdajata, je Manhattan popoln koktajl po večerji. Strokovno zmešan v Milanu v Italiji, tako kot vsi naši koktajli.

Se počutite praznično? Zakaj ne bi poskusili našega božičnega koktajla na Manhattnu?


Povzetek klasičnega koktajla Manhattan z vabljivo praznično aromo vas bo zagotovo spomnil na čarobnost božiča v New Yorku.

Popolni Manhattan

Popolni Manhattan je srednje suha različica koktajla, ki je priljubljena pri tistih, ki obožujejo Bourbon in želijo Manhattan posušiti z mešanico sladkega in suhega vermuta v razmerju 50/50. Za vzorčenje te različice morate uporabiti viski Bourbon in nato dodati 50 % ali ½ unče suhega vermuta in ½ unče sladkega vermuta v nasprotju s samo 1 unčo sladkega. To bo dalo bolj suh okus, ki vam bo omogočil podrobnejše okušanje burbona.


Dry Manhattan

Za tiste, ki resnično želijo odstraniti sladek okus in se dodobra odločiti za suhi vermut, bo suhi Manhattan idealen. Če želite ustvariti to različico, preprosto zamenjajte sladki vermut s suhim vermutom in premešajte kot običajno. Morda držite češnjo glede na to, kako suh je njihov okus. Če imate radi suhe martinije in imate raje nekaj brez sladkosti, vam bo to všeč.

Sweet Manhattan

Na nasprotnem koncu spektra imamo sladki Manhattan. Zaznamovan s tradicionalnim sladkim vermutom in dodatnimi 5 ml sladkornega sirupa iz kozarca češenj maraskino, boste ugotovili, da je sladki Manhattan popolna poslastica za sladkosnede.

 

Če ste se radi učili o tem, kako ustvariti popoln Manhattan, zakaj ne bi odkrili koktajlov, ki jih lahko ustvarite z viskijem, kot je viski sours ali klasični Old Fashioned koktajl? Poleg tega raziščite našo celotno ponudbo pripravljenih koktajlov za več navdiha.