Irish Whiskey, Scotch and Bourbon: what's the difference?

Irski viski, Scotch in Bourbon: Kakšna je razlika?

Za očetov dan se NIO koktajli odpravijo na pot od Irske do Škotske in čez Atlantik do Kentuckyja, da bi raziskovali viskije, ki smo jih ponosni v našem baru. Danes se odpravimo iz Irske v visokogorstvo in razlagamo razlike med tema dvema viskijama, pa tudi njenega bratranca Bourbona čez ribnik.

Razmišljate o popolnem daru tega očetovega dne? Oglejte si naše Vodnik za darila za očetov dan.

Je to viski ali viski? Ali je pomembno, kako to črkuje? Je irski viski res bolj gladek kot en sam sladni škot ali burbon v Kentuckyju? In ključnega pomena je, da je res boljši od drugega? Pošteno je reči, da ni enostavno krmariti po svetu viskijev - tudi za najbolj začinjene navijače Škotske ali navdušene pivce burbona. Danes razlagamo izvor viskija in kaj naredi škot, irski viski in burbon, ki se razlikujejo od zgodovinskih, obrtnih in okusnih perspektiv.


Zgodovina Whisk (e) y

Whiskey ima dolgo in barvito zgodovino, ki sega v tisočletju in to nas popelje po vsem svetu. Potem ko so alkimisti v Sredozemlju izumili tehniko destilacijskega alkohola, so ga potujoči menihi pred več kot tisoč leti pripeljali na Škotsko in Irsko. Manjki, ki jih najdemo v njihovi rodni Franciji in Španiji, so menihi namesto tega začeli destilirati lokalna zrna, kot sta pšenica in ječmen, in tako se je rodil viski - ali vsaj njen daljni prednik.
Torej je viski iz keltskega izvora: fanatiki viskija se o tem vsaj strinjajo!

Vendar se od tu na zgodbi bolj zaplete, ko začnemo razdeliti tabore na irski in škotski viski. Zato nas boste videli, kako govorimo o "viskiju" in "viskiju" z "E": prvi vključuje škotske, kanadske in japonske viskije, medtem ko viski obsega irske, ameriške in druge sorte.

Spor o tem, kdo je prvič ustvaril viski - Irci ali Škoti - je najmanj sporen. Tako irski kot škotski menihi so viski označili za "Aqua Vitae" ali "Uisge Beatha" (to je "voda življenja" za vas in mene) že v 11. stoletju. Prej se je mislilo, da so Škoti uradno prvič mimo ciljne črte, z dokazi, da je kralj James IV ukazal meniha z imenom Friar Cor, da bi ga leta 1494 postavil blizu 800 litrov škotskega viskija. Pred kratkim pa so napisali zapisi irskega viskija iz 1405 Pojavljen v analu Clonmacnoise, ki je bil skoraj stoletje pred Scotchom. Morda nikoli ne vemo zagotovo, kdo je bil res prvi, saj je bilo veliko škotskih in irskih zapisov, ki so bili prenašani ustno in ne napisani, vendar so zagotovo odlične zgodbe, ki jih lahko uživate z dramom ali dvema.

Zgodovinski meniho Zgodovina viskija
K sreči za oboževalce viskija ima Bourbon nekoliko manj sporen izvor. Ime dobi ime po okrožju Bourbon v Kentuckyju, potem ko so britanski in irski priseljenci v 17. stoletju prečkali ribnik; Zato je ameriški viski napisan tudi z "E", kot irski viski. Irski naseljenci so manjkali viski iz svoje domovine, ki so za destilirali svoj duh, in ustvarili veliko slajše različice.
 

Kakšna je razlika v okusu med viskijem, škotskim in burbonom?

Kljub temu, da so tesni bratranci, imajo škot, burbon in irski viski zelo značilne lastnosti. Končni okus vašega najljubšega drama poganja cela množica dejavnikov, vključno s tem, iz katerega je narejen osnovni duh, kolikokrat je duh destiliran, in vrste sodov, ki se uporabljajo za starost viskija. Obrtni element je zelo pomemben pri izdelavi viskija in tudi najmanjše spremembe, ki jih je izvedel mojstrski destilarni, lahko predstavljajo velike razlike v okusu!

Irska:

Irski viski mora upoštevati nekaj preprostih pravil, ki jih je treba zakonito obravnavati kot taka: predvsem zato, da ga je treba na Irskem starati vsaj 3 leta in 1 dan. Zahvaljujoč tradiciji trojnega destilacije irskega viskija, mnogi pivci viskija trdijo, da je običajno lažji in bolj gladki od svojih bratrancev, škotskega in burbona. Poleg tega je irski viski tradicionalno izdelan z neobremenjenim ječmenom, ki mu daje bolj blag, vanilijev okus.

Whiskey Stekleno korito Teeling

Škot:

Tako kot irski viski mora biti tudi Škotski destiliran na Škotskem in tam star v hrastovih sodih (ki ne morejo biti večji od 700 l) vsaj tri leta in en dan, preden so ga ustekleničili najmanj 40% ABV. Na splošno se šteje za bolj polno ali celo ognjeno, zahvaljujoč uporabi slavnega ječmena in ga na splošno le dvakrat destiliramo, vendar se okus zelo razlikuje glede na lokalni slog in lastne skrivne recepte za destilarno.

Bourbon:

Kljub temu, da je tako močno povezan s Kentuckyjem - od koder 95% svetovnega burbona izhaja - lahko burbon naredi kjer koli v ZDA. Bourbons lahko vsebuje rž, pšenico in ječmen, vendar jih je treba vedno izdelati iz vsaj 51% koruze, zaradi česar je veliko slajši požirek kot škot ali irski viski. Bourbon je treba dozorevati tudi v neuporabljenih, ognjenih hrastovih sodih, kar mu daje značilno začistejši okus kot njegovi keltski kolegi.
 

Kaj misli Patrick?

Seveda naš lastni mojstrski miksolog, Patrick Pistolesi, ima osebno ljubezensko zvezo z irskim viskijem zaradi svojih irskih korenin - toda kot pitje viskija uživa tudi v viskiju iz celotnega spektra. Vprašali smo ga, kako bo v naši zbirki povzel tri viskije in zakaj želi sodelovati z njimi.
 

Patrick pistolesi barmen bar pijačo kong koktajli
»Med temi tremi čudovitimi tekočinami imamo ogromne razlike. Vsak od njih predstavlja najboljše, od koder je. Bulleit, ki ga najdete v naši škatli Whiskey, je klasičen ameriški burbon z okroglim, vanilijevim okusom - pravim požirkom ZDA. Singleton iz Dufftowna ima močno škotsko osebnost, bogato z okusi z začimbo in oreščki. In nenazadnje imamo teeling, obvezno v vaši irski kolekciji viskijev. Super Mellow, z veliko začimbe in sadja - to je najpomembnejši okus Irske, ki je kot nalašč za vsako nepce. "
 

Je torej res boljši od drugega?

Medtem ko ima vsak viski svoje impresivne zgodovine in priznanja, je naš iskren odgovor na to vprašanje: kar želite! Vsi trije imajo svoje edinstvene lastnosti, ki se posojajo z mešanjem odličnega koktajla. Celotni okusi Scotch Whiskey bi bili všeč vsem, ki ljubijo bolj duhovni koktajl, čeprav naš Singleton Plus dve škatli je idealen uvod v Scotch zahvaljujoč gladkemu profilu okusa Singletona. Lažji okusi irskega viskija olajšajo mešanje z nekonvencionalnimi sestavinami, kot je irski smaragdni koktajl v našem Nio x teeling box. Končno se Bourbon lahka sladkost in mehke začimbe dobro meša v obeh klasičnih koktajlih, kot je Manhattanali z več avanturističnimi okusi, ki jih najdemo v Nio x uporniška škatla

 

Ne glede na to, ali kupujete novinca viskija ali ste začinjeni navdušenci nad škotskim ljubiteljem, ima NIO koktajl koktajl, ki ugaja vsaki paleti. Brskajte po vsem naših ekskluzivnih, Darilni kompleti viskija z omejeno izdajo ali preverite naše Vodnik za darila za očetov dan