Espresso Martini Cocktail

Espresso Martini koktajl: izvor, sestavine in različice

Ni čudno, da so espresso Martini imenovali najljubši koktajl Združenega kraljestva ... ima vse elemente prave moderne klasike: alkohol, kofein in nepremagljivo zgodbo o izvoru. Kaj še potrebujete za dober začetek vašega večera ali noter?

Kdo je izumil espresso martini?

Medtem ko je espresso martini klasika, ki jo zdaj uživa po vsem svetu, je njen izvor razmeroma nedaven. Kljub temu obstaja več trditev o tem, kdo je izumil espresso martini in celo široko sprejeta različica je nekoliko skrivnostna.

Koktajl najpogosteje pripisujemo barmenku po imenu Dick Bradsell, ki je znan po oživitvi prizorišča koktajla v Londonu, ko je bil po tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Bradsell je v 70. letih prejšnjega stoletja treniral kot miksolog in ni bil samo mojstrski pri postrežbi tradicionalnih koktajlov, izumil je tudi številne nove, vključno z Treacle, The Bramble in Ruskim spomladanskim udarcem.

Nato je en usodni dan v Londonu bodisi v Fredovem klubu bodisi Soho Brasserie (odvisno od tega, koga vprašate) v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, model, ki je stopil do lokala. Bradsell je vprašala za pijačo, ki bi jo oba zbudila in se lepo odrezala.

Bradsell je z espressom iz kavnega aparata bara pomešal vodko, da bi ustvaril prvo različico tistega, ki se je takrat imenoval vodka espresso.

Medtem ko je ime supermodela skrivnost, ki jo je Bradsell odpeljal v grob, je izjavil, da je postala zelo znana in mnogi verjamejo, da je to morda Kate Moss ali Naomi Campbell. Vendar nekateri zgodovinarji koktajlov trdijo, da bi bila oba modela v času Bradsellovega izuma premladi, medtem ko drugi menijo, da to ni znan model, ampak v resnici navadna ženska. Nikoli ne bomo vedeli celotne resnice, ostalo, kot pravijo, je zgodovina.

Espresso Martini

Zgodovina espresso martini

Bradsell se je veliko časa lotil pijače, izboljšal teksturo in preizkusil različne kavne likvirje, da bi uravnotežil okus.

Sčasoma se je prvič pojavil na meniju leta 1997 na Match EC1, kjer je delal Bradsell.

Pijača je večkrat spremenila imena, saj so jo Bradsell za nekaj časa imenovali farmacevtski stimulant, preden se je končno usedel na "Espresso Martini" zaradi stekla v obliki črke V, v katerem je bil postrežen v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Do takrat je bil Bradsell tako vpliven na prizorišču koktajla, da je pijača zelo hitro postala v priljubljenosti. Postala je ena najbolj urejenih pijač, tudi v barih, ki je niso imeli na meniju. Kmalu se je espresso Martini odpravil v Avstralijo in končno na preostali svet.

Espresso martini sestavine

Espresso martini običajno vsebuje:

  • 1/3 delov vodka
  • 2/3 delov kavni liker (Kahlua in Tia Maria sta priljubljeni možnosti)
  • 2/3 deli espresso kava
  • Led
  • 3 cela kavna zrna (neobvezno za okras)

Druga možnost je, da smo pripravljeni za pijačo Espresso Martini koktajl Poroči se s Silky Ketel One Vodka s Fair Cafe Liqueur, da ustvari razkošen koktajl z bujnim ustjem.

Premiksirani espresso Martini

Različice espresso martini

Tako kot vsak drugi koktajl je tudi na klasičnem receptu veliko različnih različic, zaradi katerih je lahko slajši, bolj gladek ali intenzivnejši. To je nekaj naših najljubših:

Espresso martini s sladkornim sirupom

Odvisno od uporabljenega kavnega likerja, boste morda želeli dodati kanček sladkornega sirupa kot sladilo. Kahlua je že sladkana, tako da ne potrebujete dodatnega sladkorja, vendar je odvisno od vašega nepca (različica Dicka Bradsella je vključevala tako Kahlua kot sladkorni sirup). Svoj sladkorni sirup lahko kupite ali naredite tako, da v vreli vodo razredčite sladkor v razmerju 1: 1.

Slani karamelni espresso martini

Vsak, ki rad doda karamelo svoji kavi, bo seznanjen s to različico. Preprosto stopite soljeno karamelno omako v kavo in jo pustite, da se ohladi, preden mešanico nalijete v koktajl. Lahko pa v stresalniku zmešate kavo, karamelo in solne kosmiče.

Rum espresso martini

Tudi če bi se ta koktajl nekoč imenovali vodka espresso, to še ne pomeni, da se morate omejiti samo na vodko. Svojo pijačo lahko okrepite tako, da zamenjate vodko za rum, z enakimi deli kave, likerja in sladkornim sirupom.

Čokoladni espresso martini

Čokoladni espresso Martini, imenovan tudi Mocha Espresso Martini, poleg kave vključuje čokoladni liker ali Creme de Cacao, da bi pripravila bolj kremno, čokoladno pijačo. Lahko ga okrasite s čokoladnim sirupom, čokoladnimi ostružki, kakavovim prahom ali celo vse tri tri kombinirane, če imate sladki zob!

 

Če te možnosti ne ustrezajo vašemu hrepenenju, zakaj ne bi brskali Premium Premixed Vodka koktajli za več navdiha?

Če želite svoj bar prilagoditi s svojimi favoriti, Zgradite svojo škatlo iz našega jedilnika izdelanih koktajlov.