The Definitive Manhattan Cocktail History & Ingredients Guide

Dokončni vodnik po zgodovini in sestavinah koktajlov Manhattan

Klasična pijača za vse ljubitelje viskija, koktajl Manhattan združuje toplino viskija in sladkobo vermuta, da ustvari popolnoma uravnotežen napitek po večerji.

Manhattan cocktail

Manhattan je v desetletjih preživel nešteto trendov in še danes velja za enega največjih in najbolj priljubljenih klasičnih koktajlov po vsem svetu. Čeprav je njegova zgodovina morda meglena, obstaja več teorij o tem, kako je koktajl Manhattan nastal. Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti vse o njegovem očarljivem ozadju, o tem, kako ga lahko naredite doma in o razliki nekaterih najbolj priljubljenih različic.

Manhattan zgodovina

Pri koktajlih, starih toliko kot Manhattan, boste nedvomno slišali na stotine teorij o tem, kdo jih je prvi izumil. Verjetno najbolj priljubljena je bila ta, da jo je sredi 1870-ih ustvaril dr. Iain Marshall, ki se je do recepta domislil med zabavo v klubu Manhattan v New Yorku, ki jo je organizirala Lady Randolph Churchill. Zabava je bila velik uspeh in koktajl je takoj postal uspešnica, pri čemer je več ljudi kasneje zahtevalo Manhattan v drugih barih in klubih.


Čeprav ta zgodba še vedno kroži, se je pozneje izkazalo, da je mit, saj je bila takrat Lady Randolph Churchill noseča (z Winstonom Churchillom) in je bila doma v Angliji ... ni se zabavala s politiki v New Yorku.


Druga priljubljena teorija je, da je natakar, znan preprosto kot "Black", izumil koktajl v šestdesetih letih 19. stoletja v ikoničnem baru Hoffman v New Yorku, kjer je delal. Ta zgodba izvira iz knjige iz leta 1923 z naslovom "Valentinov priročnik iz New Yorka", vendar je zelo malo podrobnosti o tem, zakaj in kako jo je Black ustvaril. Tako še danes Manhattan Club zahteva lastništvo recepta.


Čeprav morda nikoli ne bomo izvedeli resnice o tem, od kod izvira ta koktajl, skrivnost Manhattna le še povečuje njegovo privlačnost

Manhattan cocktail


Katere sestavine so v  Manhattan koktajlu?

Temen in okusen koktajl Manhattan vsebuje samo tri sestavine, viski, vermut in aromatične grenčice, zmešane in precejene v kozarcu za kupe ter okrašene s češnjo Maraschino za popolno mešanico sladkega in kislega. Ta koktajl je znan po svojem pikantnem, ostrem okusu in ima pridih prefinjenosti. Zaradi uravnoteženih okusov je tudi popoln aperitiv za uživanje pred večerjo.

Naš koktajl Manhattan, pripravljen za pitje, združuje bogate okuse Bulleit Bourbon s sladkostjo Cocchi Storico Vermouth di Torino in pridihom Angostura Aromatic Bitters, za visokokakovosten koktajl, ki se mu je nemogoče upreti.
Premixed Manhattan cocktail

Kakšna je razlika med suhimi, sladkimi in popolnimi koktajli Manhattan?

Ko naročate Manhattan v baru, ste morda naleteli na izraze Dry Manhattan, Sweet Manhattan ali celo Perfect Manhattan. To je lahko zmedeno za prve pivce koktajlov, zato smo tukaj, da opredelimo, kaj vsak dejansko pomeni, da vam pomagamo odkriti, kateri najbolj ustreza vašemu okusu.


  • Sweet Manhattan – Ta koktajl je pravzaprav "standardni" recept, ki ga bo upoštevala večina barov in uporablja sladek vermut, prelit s češnjo. Popoln je za tiste, ki niste navdušeni pivci viskija, vendar želite poskusiti nekaj novega.
  • Dry Manhattan – nadomešča sladki vermut za suh izraz in je okrašen z rezino limone za dodatno grenkobo namesto s češnjo.
  • Perfect Manhattan – Ta koktajl vključuje enake mere suhega in sladkega vermuta za popolno uravnoteženo mešanico in je ponovno okrašen z rezino limone.

Prebrskajte po naših drugih vrhunskih, vnaprej mešanih koktajlih z viskijem, ki so na voljo v našem meniju, da lahko iz njih sestavite svojo škatlo za koktajle. Ali pa izberite našo ekskluzivno škatlo za viski, ki vključuje šest klasičnih koktajlov, ki jih navdihuje viski.

Želite izvedeti več o klasičnih koktajlih viskija? Preberite naš vodnik po zgodovini in sestavinah staromodnih koktajlov.